آموزش طراحی وب

آموزش نصب جوملا

آموزش نصب جوملا به شکل تصویری و گام به گام

جوملا یک CMS یا همان سیستم مدیریت محتوای بسیار محبوب و قدرتمند است. در این پست قصد دارم آموزش نصب جوملا را به صورت گام به گام برای شما عزیزان مطرح کنم.

جوملا - Joomla!

نصب جوملا دارای مراحل و پیش نیاز هایی است که در این نوشتار به تفصیل مورد بررسی قرار می گیرند. اما بیایید کمی از جوملا بدانیم.

سیستم مدیریت محتوای جوملا، یک سی ام اس بسیار پر طرفدار در تمام دنیا می باشد. از قابلیت های بی شمار آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • راحتی کار با سیستم مدیریت محتوای جوملا نسبت به سایر موارد موجود در بازار: کار کردن با جوملا خیلی راحت و ساده است. تمامی مشخصات و آپشن ها در جایی مشخص وجود دارند و ساختار بسیار منسجم و مشخصی دارند.
  • در هنگام نصب جوملا، نه چیز اضافه ای از شما پرسیده می شود نه چیز کمی؛ هر آنچه به هنگام نصب باید تنظیم شود از شما خواسته می شود و به بعد موکول نمی شود.
  • جوملا دارای جامعه ( Community ) بسیار بزرگ و فعالی است. تعداد بسیار زیادی پلاگین، ماژول و کامپوننت برای نصب در جوملا وجود دارد که قابلیت های بی نظیری به آن اضافه می کنند. هر آنچه ممکن باشد به آن نیاز داشته باشید پیدا می شود.

و بسیاری مزیت های دیگر جوملا نسبت به سایر سیستم های مدیریت محتوای مشابه از جمله وردپرس و دروپال می توان نام برد که از محتوای این پست خارج است. در ادامه به آموزش کامل نصب جوملا می پردازیم.

آموزش نصب جوملا

در این آموزش، فرض شده است که شما یک هاست و دامنه را از پیش آماده کرده اید.

1- بارگزاری فایل بسته نصب جوملا بر روی هاست سایت و خارج کردن از حالت فشرده ( zip )

شما می توانید بسته نصبی جوملا را از اینجا دانلود کنید. بسته ای که دانلود می کنید دارای حجم نسبتا پایینی است. توجه داشته باشید که به هنگام دانلود، معمولا دو پکیج برای دانلود بسته نصبی جوملا وجود دارد.

یکی پکیج اصلی دانلود کامل جوملا و دیگری پکیج ارتقاء نسخه جوملا از نسخه های پیشین است. پس اشتباه دانلود نکنید :)

دریافت نسخه صحیح نصب کامل جوملا

پس از دانلود، یک فایل زیپ به حجم حدودا 11 مگابایت ( متغیر با توجه به نسخه دانلود شده ) خواهید داشت. این فایل را بر روی پوشه public_html روی هاست سایت خود آپلود کنید. سپس آن را از حالت فشرده خارج نمایید.

نکته مهم: دقت کنید که فایل را در پوشه ای در داخل public_html یا خارج از آن از حالت فشرده خارج نکنید. در صورتی که قصد دارید سایت شما از یک دایرکتوری فراخوانده شود، این کار مانعی ندارد. اما در حالت کلی یا اگر نمی دانید این کار به چه معنیست، فایل بسته نصبی جوملا را در داخل خود public_html آپلود و از حالت فشرده خارج کنید.

خارج کردن فایل نصب جوملا از حالت فشرده

البته اگر هاست شما cpanel باشد، احتمالا از نظر ظاهری با تصویر بالا متفاوت خواهد بود.

2- ساختن یک دیتابیس برای نصب جوملا

جوملا هم مانند تمامی سیستم های مدیریت محتوا یا هر سایتی که به صورت داینامیک عمل کند، نیاز به دیتابیس دارد.

تمامی اطلاعات، نوشته ها و سایر مواردی که بعدا در سایت شما وجود خواهد داشت، در دیتابیس ذخیره شده و از آن فراخوانی می شود. برای سایختن یک دیتابیس جهت نصب جوملا، در هاست دایرکت ادمین، به بخش MySQL Management بروید.

ساخت دیتابیس برای نصب جوملا در دایرکت ادمین

  • نکته 1: در cpanel هم باید به بخش MySQL Databases بروید.
  • نکته 2: جوملا به صورت پیش فرض از دیتابیس های MySQL ، SQL Server و PostgreSQL پشتیبانی می کند و بهترین عملکرد را به گفته مهندسان جوملا، با MySQLi خواهد داشت. اما شما می توانید با داشتن دانش فنی کافی، از نسخه های دیگر دیتابیس از جمله MariaDB هم برای نصب و استفاده از جوملا سود ببرید. Source

dabatase creation for joomla cpanel

مراحل بعدی خیلی تفاوت ظاهری در هاست Cpanel یا DirectAdmin ندارد. بنابراین به خاطر کمی گیج کننده تر بودن تنظیمات دایرکت ادمین، ادامه بحث را از روی آن پیش می بریم.

سپس باید روی گزینه Create New Database کلیک کنید.

ساخت دیتابیس جدید

در صفحه بعدی، باید مشخصات دیتابیس مورد نیاز برای نصب جوملا را وارد کنید. این مقادیر دلخواه هستند و فقط باید آن ها را حتما در جایی یادداشت کنید تا در آینده به مشکل بر نخورید.

مشخصات دیتابیس نصب جوملا

بخش اول، نام دیتابیس، دوم نام کاربر متصل به دیتابیس و دو بخش پایینی هم رمز کاربر متصل به دیتابیس است. با فشردن کلید Create دیتابیس ساخته شده و آماده برای نصب جوملا می باشد.

3- شروع مراحل نصب جوملا

دامنه ای که روی هاست شماست را وارد کنید. چیزی به اول یا آخر آن اضافه نکنید. example.com. دقت کنید که اگر مراحل آپلود و خارج کردن از حالت فشرده به درستی انجام شده باشند، /installation/index.php به ادامه آدرس دامنه شما اضافه خواهد شد.

با چنین صفحه ای مواجه خواهید شد.

joomla setup first page

موارد زیر را پر کنید.

  • Site Name * این نام وبسایت شماست. توجه کنید که نام سایت می تواند با از نام دامنه شما متفاوت باشد. مثلا سایت استوری، SiteStory، Site Story یا هر چیز دیگری.
  • Desctiption این بخش الزامی نیست. توضیحی کلی درباره فعالیت سایت شما در اینجا وارد می شود. مختصر بنویسید و خیلی روی آن حساس نباشید.
  • Administrator Email * ایمیل مدیر سایت است. این ایمیل در آینده می تواند برای بازیابی اطلاعات ورود به بخش مدیریت جوملا یا موارد بسیار دیگری مورد استفاده قرار گیرد.
  • Administrator Username * نام کاربری مدیریت سایت جوملا است. مثلا admin یا هر چیز دیگری
  • Administrator Password * از اسمش مشخص است ! رمز ورود به بخش مدیریت سایت توسط مدیر می باشد.
  • Site Offline این گزینه به این معنی است که آیا شما می خواهید پس از نصب جوملا، افراد مختلف بتوانند سایت شما را مشاهده کنند؟ اگر پاسخ این سوال مثبت است، باید گزینه No را بزنید تا سایت شما در دسترس عموم قرار بگیرد. در غیر این صورت تنها با داشتن اطلاعات مدیریت سایت می تواند بعد از نصب و راه اندازی سایت جوملای خود، آن را ببینید.

البته می توانید از همان ابتدا، مراحل نصب را فارسی کنید. در ابتدای صفحه یک بخش تحت عنوان Select Language وجود دارد.

سپس روی Next کلیک کنید.

در صفحه بعد باید اطلاعات دیتابیسی که قبلا برای نصب جوملا ساخته بودید را وارد کنید تا سیستم با استفاده از آن ها نصب شود و بتواند کار کند.

  • Database Type * در حالت معمول باید MySQLi باشد.
  • Host Name * هم معمولا localhost است. اگر این بخش در هنگام ورود به صفحه بعدی خطایی داد، از 127.0.0.1 به جای آن استفاده کنید.
  • Username * نام کاربری دیتابیسی است که ساختیدو دقت کنید نام کاربر متصل به دیتابیس است نه خود دیتابیس !
  • Password * هم رمز کاربر متصل به دیتابیس است.
  • Database Name * نام خود دیتابیسی است که ساختید.
  • Table Prefix * خودش به صورت تصادفی انتخاب می شود. نیازی به تغییر آن نیست.
  • Old Database Process * را هم برای احتیاط، روی Backup بگذارید. این کار باعث می شود که اگر احیانا در گذشته جوملا را روی این هاست نصب کرده اید و دیتابیس آن از یک Table Prefix یکسان برای نصب استفاده کرده است، محتوای دیتابیس قبلی پاک نشود و یک بکاپ از ان باقی بماند.

نکته دیگر این است که نام دیتابیس و نام کاربر متصل به آن را به طور کامل وارد کنید. مثلا همانطور که در تصویر بالا می بینید، برای نام دیتابیس عبارت sob21g وارد شده است. اما هنگام نصب جوملا باید آن را کامل و به صورت sitestor_sob21g وارد کنید. و همینطور برای کاربر متصل به دیتابیس.

مجدد بر روی Next کلیک کنید.

در صفحه بعدی، اطلاعات نهایی از شما درخواست می شود. در قسمت اول از شما می پرسد که آیا می خواهید نمونه اطلاعاتی به صورت پیشفرض بر روی سایت شما قرار گیرد یا خیر. این موضوع را پیشنهاد می کنیم. چرا که باعث می شود سایت شما در همان ابتدای کار مقداری اطلاعات و مطالب داشته باشد تا بتوانید آن را ببینید و با آن کار کنید. در غیر این صورت سایت کاملا  خالی خواهد بود.

بخش Overview این امکان را می دهد که اطلاعات و در واقع log نصب جوملا به ایمیلی که به عنوان ایمیل مدیریت در ابتدای نصب وارد کردید فرستاده شود. معمولا نیازی نیست.

Main configuration و Database configuration تنها جهت کنترل مجدد توسط شما نمایش داده شده است.

اما بخش Pre-installation check و Recommended Settings را نگاهی بیندازید.

بخش Pre-installation check موارد مورد نیاز برای نصب جوملا را بر روی سرور هاست شما کنترل می کند. در صورتی که این پیش نیاز ها وجود نداشته باشند، گزینه Yes نمایش داده نمی شود با باید برای فعال سازی آن مورد با مدیریت هاست سایت خود تماس بگیرید.

بخش Recommended settings هم تنظیمات PHP را روی سرور کنترل می کند. برخی از این تنظیمات اگر به درستی انجام نشده باشند، مانعی برای نصب جوملا نخواهند داشت اما برخی دیگر اگر درست تنظیم نشده باشند، با یک گزینه On یا Off قرمز رنگ، شما را مطلع می کنند.

در نهایت

کنترل ها و موارد مورد نیاز تنظیمات نصب جوملا

بهترین حالت این است که تمامی گزینه ها مثل تصویر بالا سبز باشند.

بر روی Install کلیک کنید.

فرایند نصب جوملا معمولا کمتر از 10 ثانیه زمان می برد. سپس در صورت موفق بودن عملیات نصب جوملا، با پیغام Congratulations! Joomla! is now installed. مواجه خواهید شد.

در این صفحه می توانید زبان های دیگری برای سایت خود نصب کنید.

سپس و قبل از بستن این صفحه یا انجام کار دیگری روی کلید Remove installation folder کلیک کنید تا اطلاعات سایت شما در خطر نیفتد.

بعد از آن با کلیک روی Site می توانید سایت خود را ببینید و بر روی Administrator می توانید وارد بخش مدیریت سایت خود شوید.

با کلیک بر روی Site وارد سایت می شوید. تعجب نکنید چرا که اگر در هنگام نصب، گزینه نصب اطلاعات نمونه یا Sample Data را زده باشید، خودش مقداری مطالب و اطلاعات بر روی سایت شما قرار می دهد.

صفحه اصلی سایت بعد از نصب جوملا

صفحه اصلی سایت جوملا بعد از نصب

 

بخش مدیریت جوملا

بخش مدیریت جوملا

 


5.0/5 از 1 نظر
امتیاز
5 ستاره
1
4 ستاره
0
3 ستاره
0
2 ستاره
0
1 ستاره
0
Reviews (1)
5 سال پیش.
Review

واقعا عالی بود ممنون

Show more
0 از 0 نفر، این نظر را مفید دانسته اند.
نظر بدهید

افزودن فایل

..%
No description
  • Size:
  • Type:
  • Preview:
سایت استوری
سرویس طراحی سایت و سئو به کمپانی های Enterprise

عضویت در خبرنامه